Warzywa
to rośliny zielne przeznaczone do spożycia przy obróbce jak i bez
obróbki.Zawierają witaminy i minerały które ,są potrzebne
naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.Warzywa dzieli
się w
kategoriach;kapustnych,cebulowych,liściowe,korzenne,psiankowate,dyniowe,
rzepowate,strączkowe,wieloletnie i różne.Każde warzywo ma
znaczenie w naszej diecie w każdym artykule poznamy kategorie i jej
wpływ na nasz organizm i metabolizm.
Warzywa
kapustne to;brokuł,jamuż,kalafior,kalarepa,kapusta
brukselka,pekińska,biała,czerwona,włoska zawierają głównie
witaminy i minerały takie jak przeciwutleniacze witaminę
C,K,karetonoidy,wapń.
Warzywa
cebulowate
to;cebula,czosnek,por,rakambuł,szalotka,siedmiolatka,szczypiorek
zawieraja takie witaminy i minerały jak witamina
A,B1,B2,B6,C,PP,magnez,fosfor,żelazo,sód,wapń,potas.Warzywa
liściowe to brak liściowy,ćwikłowy,cykoria,pietruszka
naciowa,roszponka,pieprzyca siewna,sałata
siewna,seler,szpinak,rukola,mniszek zawierają białko ,sole
mineralne,witaminy z grupy B i C oraz błonnik.Warzywa korzenne
to;batat,marchew,pasternak,pietruszka,słonecznik,seler zawierają
białko,karoten,witaminy z grupy
B,C,H,E,K,PP,wapń,żelazo,fosfor.Warzywa psiankowate to
papryka,pomidor,ziemniak,rodzynki brazylijskie zawierają witaminę
C,A,B,fosfor,żelazo ,magnez,sód,potas,wapń,błonnik.Warzywa
dyniowate to;dynia,melon,ogórek zawierają witaminę D.
Warzywa
rzepowate to;bób ,fasola,groch,soczewica,soja zawierają przeciw
utleniacze.Warzywa wieloletnie to ; szczaw,rabarbar,chrzan zawierają
witaminy ; A,B,C,E,sole mineralne,cukry i enzymy.Różne warzywa to
;kapary,karczochy,koper,kukurydza,majeranek,oliwka zawierają
flawonoidy,kumaryny,witaminy A,D,K,H,B,C, sole mineralne,tłuszcze
roślinę.Do warzyw zaliczamy także grzyby jadalne takie
jak;pieczarka,kurka,borowik,podgrzybek,prawdziwek zawierają sole
mineralne,białko.
Owoce
to jadalne części roślin takich jak drzewa czy krzewy .Zawierają
głównie składniki witaminowe i dzielą się na kategorie drzew
owocowych,krzew owocowy,byliny. Drzewa owocowe to
;brzoskwinia,czereśnia,grusza,jabłoń,morela,nektarynka,orzech
włoski,śliwka,wiśnia,cytryna,grejpfrut,mandarynka,mango,kiwi,pomarańcza,palma
kokosowa,oliwka zawierają witaminy z grupy A,B,C.Krzewy owocowe
to;agrest,aronia,porzeczka
czerwona,czarna,malina,winogrona,jagoda,żurawina zawierają witaminę
C.Byliny to ananas,banan,poziomka,truskawka zawiera witaminę C,kwasy
organiczne,związki miedzi i potasu i enzymy.
To
wszystko to zdrowie które,nam służy i dla tego warto je jeść w
dużych ilościach nikt nie powie,że woli tabletki w następnym
artykule o tym co jeść i na co pomaga jaka grupa warzyw i owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz